Kaikille teille

Tarinoita autoilevasta Suomesta

Neste tarjoaa kuunneltavaa kaikille teille. André Noël Chakerin isännöimässä podcastissa pureudutaan suomalaisuuden ja teillä liikkumisen ytimeen: maisemiin, matkan tekoon, tarinoihin ja kulttuuriin. Jokaisessa jaksossa kuullaan ajankohtaisen ja mielenkiintoisen vieraan tarinoita autoilevasta Suomesta.

Isäntänä André Noël Chaker

André Noël Chaker on kanadalaissyntyinen juristi, joka tullut tunnetuksi myös kirjailijana, muusikkona sekä urheilun moniottelijana. Kahdenkymmenen Suomessa vietetyn vuoden aikana Andrén kohtaamat innostavat ihmiset ovat sytyttäneet hänessä loputtoman kiinnostuksen tätä maata ja sen kulttuuria kohtaan. Vuoden puhujana ja juontajanakin palkittu mies kuvaileekin kirjassaan The Finnish Miracle Suomea ”Ihanuuksien ihmemaana”.

Kaikille teille: Jussi Raittinen

Pitkän linjan muusikko Jussi Raittinen tunnetaan soolouransa sekä The Boys –yhtyeen lisäksi monien kappaleiden sanoittaja-säveltäjänä sekä sovittajana. ”The Absolute Rock Legend of Finland” – kuten André Jussia kutsuu – aloitti uransa vuonna 1960 ja onkin ollut tien päällä jo huikeat 56 vuotta, joiden aikana hän on ehtinyt kiertämään Suomea ristiin ja rastiin keikkamatkoilla – mutta ei kuitenkaan koskaan kuskin paikalla. Kahden musiikkimiehen keskustelun tuoksinnassa selviää muun muassa, miksi Jussin oma autoilu-ura kesti ainoastaan viisi päivää ja miksi eräs keikkamatka Ylihärmään on yksi hänen uransa ikimuistoisimmista.

Kaikille teille: Bettina Sågbom

"Suomessa usein tuntuu tosi vaaralliselta mennä tien yli", kertoo Bettina S. –keskusteluohjelmasta sekä Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta tuttu Bettina Sågbom. Kaikille teille -podcastin kahdeksannen jaksossa Andrén "yhteiskunnaliseksi näkijäksi" tituleerama Bettina antaa suomalaisten autoilijoiden kuulla kunniansa, mutta muistattaa toisaalta että autoilukulttuurissamme on myös paljon hyvää. Bettina kertaa jaksossa niin kauneimpia kuin dramaattisimpia tien päällään kokemiaan hetkiä raadollisen rehellisesti, mutta missä ja milloin Suomen teiden varsien maisemat ovat hänen mielestään upeimmillaan?

Kaikille teille: Juhani Tamminen

Tällä kertaa André saa vieraakseen suuren jääkiekkomiehen Juhani "Tami" Tammisen. Koko häkki täyttyy energiasta Aurinkokuninkaan kertoessa, mikä on hänen ikimuistoisin pelireissunsa ja minkä tien hän osaa ajaa omien sanojensa mukaan vaikka silmät sidottuna, keskellä yötä ja takaperin. "Slow and steady get you ready!" on Tamin neuvo myös liikenteeseen, mutta arvaatko mikä automerkki kuvaa hänen mielestään parhaiten Leijonia sekä muita suosikkijoukkueita?

Kaikille teille: Kaj Kunnas

Andrén vieraana on tällä kertaa energinen urheilutoimittaja Kaj Kunnas, joka tosin perheensä mielestä on aivan liian hidas ja puhelias kuski. Tämä kaksikielinen sanaseppo paljastaa, miksi Volvo ei olekaan ruotsalainen. Kuuntele, ketä rallikuskia Kaj fanittaa ja mitä sattumuksia kävi Kunnaksen perheen tehdessä 70-luvulla automatkan Neuvostoliittoon? Ja mitä tekemistä sukkahousuilla oli matkan kanssa?

Kaikille teille: Aki Riihilahti

Viidennessä jaksossa Andrén kanssa tarinoi valovoimainen Aki Riihilahti. Hän muistelee jalkapallouransa aikaisia pelimatkoja, joihin kuului olennaisesti räävitön huumori ja takapenkin korttirinki. Akin mukaan “kun on viettänyt puolet elämästään tien päällä, oppii katsomaan asioita eri perspektiivistä.” Jaksossa innostutaan myös puhumaan ranskaa ja kuullaan, kenet Aki ottaisi mukaan ajomatkalle Helsingistä Inariin. Osaatko arvata, mikä suomirockin klassikkokappale on ex-jalkapalloilijan mielestä parasta kuunneltavaa automatkoille?

Kaikille teille: Esko Aho

Neljännessä jaksossa Andrén vieraaksi saapuu politiikan konkari ja Pohjanmaan kasvatti - entinen pääministerimme Esko Aho. Suomea 18-vuotiaasta asti kiertäneenä hän uskoo, että aina ei kannata noudattaa annettuja sääntöjä, sillä vain silloin syntyy elämyksiä. Kuulemme nostalgisia tarinoita sattumista tien päältä sekä kotimaasta että ulkomailta. Mitä tapahtui, kun Eskon auton tankki tyhjeni juuri ennen bensa-asemaa? Entäpä kenet Esko ottaisi mukaan automatkan tiukkaan visailuun?

Kaikille teille: Marita Taavitsainen

Kolmannessa jaksossa Andrén kanssa kahvikupin äärelle istuu koko kansan suosikki Marita Taavitsainen. Luvassa on paitsi tarinoita autoilusta Suomessa ja maailmalla myös spontaania yhteislaulua. Siinä sivussa selviää mikä kappale saa Maritan laulamaan äänensä käheäksi ratin takana.

Kaikille teille: Saimi Hoyer

Podcastin toisessa jaksossa André saa vieraakseen ihastuttavan Saimi Hoyerin. Saimi paljastaa, että hänellä rakkaussuhde ensimmäiseen autoonsa, joka on palvellut uskollisesti jo yli 10 vuotta sekä reissuilla sienimetsään että häämatkalla eteläiseen Eurooppaan. Saimin kulkupelissä radiokin on rikki, mutta se ei kuitenkaan menoa haittaa, sillä hänellä on ollut jo vuosia autoilulaulu, joka kajahtaa ilmoille aina Simpeleen kohdalla matkalla kotiin Punkaharjulle – mutta mistä klassikosta mahtaakaan olla kyse? Mallintyönsä merkeissä maailmaa kiertänyt ja ulkomailla pitkään asunut Saimi kertoo jaksossa muun muassa miltä Suomi tuoksuu ja muistelee varsin poikkeuksellisia kokemuksia autokoulusta. Mitä luulet, kenet Saimi ottaisi matkalle Suomen läpi Helsingistä Inariin?

Kaikille teille: Mikko Kuustonen

Kaikille teille -podcastin ensimmäisestä jaksosta ei puutu herskyvää naurua, sillä vieraana on ainutlaatuinen ja upea Mikko Kuustonen. Suomea ristiin ja rastiin uransa aikana autoillut muusikko keskustelee isäntemme André Noël Chakerin kanssa ikimuistoisimmista hetkistä Suomen maanteillä. Muun muassa YK:n hyväntahdon lähettiläänä maapalloa kiertänyt mies avaa suomalaisen autoilijan sielunmaisemaa vertaamalla autoilukulttuuriamme muuhun maailmaan ja kertoo oman näkemyksensä siitä, miksi hänet on valittu toistamiseen vuoden taksiasiakkaaksi. Mutta mitä koomista sattui, kun Mikko kiirehti sairaalaan Iina tyttärensä synnytykseen? Entä miltä Suomi tuoksuisi, jos se olisi Wunderbaum?

Jatka keskustelua